Whisky a bourbon – jak się nie pogubić?

0
513

Bardzo często, kiedy w końcu zbierzemy się do tego aby spróbować alkoholu jakim jest whisky, odstrasza nas ilość jej rodzajów. Pochodząc do baru, wiemy, że zaraz zostaniemy zbombardowani pytaniami na temat tego, jakiego rodzaju whisky chcielibyśmy się napić. Finalnie decydujemy się na najprostszego drinka z wódką. Jak łatwo zapamiętać główne różnice między whisky a bourbonem? W tym artykule postaramy się je przybliżyć.

Whisky a bourbon – jak najłatwiej zapamiętać różnice

Kukurydza i Ameryka – oto dwa słowa, przez które w naszej głowie powinna od razu pojawiać się butelka bourbonu. Ziemie Ameryki, nie sprzyjają uprawom jęczmienia, dlatego obywatele musieli sięgnąć po zamiennik. Idealnym materiałem okazała się kukurydza, która czuje się świetnie w amerykańskich gruntach. Destylowana jest tylko raz, a leżakowanie powinno trwać przynajmniej 2 lata.

Whisky pochodzi ze Szkocji i jest produkowana głównie ze słodu jęczmiennego. Została również podzielona na dwa typy – single malt oraz blended. Pierwsza, składa się głównie z wcześniej wspomnianego słodu, zaś druga jest mieszanką różnych zbóż. Proces destylacji powtarzany jest 2 razy, a leżakowanie trwa minimum 3 lata.

Whisky a bourbon – walory smakowe

Szkocka whisky leżakuje w nowych dębowych beczkach. Główną różnicą, jest przeprowadzany proces wędzenia jęczmienia, który nadaje jej charakterystyczny ziemisty posmak.

Bourbon, dostępny na stronie https://swiat-whisky.sklep.pl/19-whiskey-amerykanskabourbon-whisky-kanadyjska  nie posiada w swoim składzie, żadnych substancji w postaci sztucznych barwników czy aromatów, a swój słodkawy smak zawdzięcza kukurydzy i nutom wanilii. W procesie tworzenia tego alkoholu, bardzo ważną rolę odgrywają beczki. Bourbon leżakuje w nowych, dębowych beczkach, które opala się od środka, aby nadać mu charakterystyczny dymny posmak. Ogromny wpływ na smak bourbonu ma również klimat Kentucky – miasta w którym się go wytwarza. Mroźne zimy i ciepłe lata, powodują, że beczki odpowiednio pracują. A więc, czy różnice między whisky a bourbonem są tak trudne? Mamy nadzieję, że już nie.

Leave a reply