Jak się przygotować do zawodów biegowych?
Tydzień przed zawodami.
- Nie stresuj się.
Biegacze mają tendencję do rywalizacji i czasami dajemy się ponieść determinacji w ustalaniu celów dotyczących tego, jak szybko chcemy biec, jakie miejsce chcemy zająć i od kogo chcemy być lepsi. Jeśli obawiasz się, że skończysz jako ostatni, pamiętaj, że wiele osób o różnym poziomie sprawności bierze udział w zawodach, a wiele osób po prostu na nie chodzi.
- Zapoznaj się z trasą, przez którą będą przebiegały zawody.
Jeśli możesz, przejdź się lub przebiegnij po trasie, aby zaznajomić się z miejscem, w którym będziesz musiał rywalizować i być skupionym; jeśli jedziesz na zawody i nie masz czasu, aby zapoznać się z trasą, możesz zapoznać się z mapą online.
- Jedz to, co jesz na co dzień.
Tydzień przed wyścigami to nie najlepszy czas na próbowanie nowych kuchni i smaków. Zamiast tego jedz to, co ma na Ciebie najlepszy wpływ podczas regularnych treningów biegowych w dni powszednie.
Kilka dni przed wyścigiem
- Nie rób nic nowego.
Tydzień wyścigowy to nie czas na wypróbowywanie nowych butów, nowego jedzenia lub napojów, nowego sprzętu lub czegokolwiek innego, czego nie używałeś na kilku treningach poprzedzających zawody. Trzymaj się rutyny, która Ci odpowiada.
- Zrelaksuj się.
Na kilka dni przed wyścigiem staraj się trzymać z dala od męczących obowiązków tak bardzo, jak to możliwe. Zrelaksuj się i zostaw pracę na trawniku lub zakupy na czas po zawodach.
- Pilnuj swojej diety.
Zamiast objadać się makaronem w noc przed zawodami, który mógłby rozstroić Twój żołądek, skup się na jedzeniu dobrze zbilansowanych posiłków przez cały dzień przed wyścigiem.
Dzień zawodów
- Nie zapychaj się wodą.
Tak, musisz być nawodniony, ale nie pij niczego 30 minut przed rozpoczęciem zawodów; napij się, jeśli masz suche usta lub jest szczególnie gorąco. Najlepszym rozwiązaniem jest utrzymywanie odpowiedniego nawodnienia przez dni poprzedzające zawody, a jeśli zawody są rano, uzupełniaj płyny w razie potrzeby po przebudzeniu.
- Zjedz coś lekkiego.
Nie jedz niczego ciężkiego dwie godziny przed zawodami. Chociaż różne posiłki mają różny wpływ na różnych biegaczy, ogólnie rzecz biorąc, posiłek powinien zawierać głównie węglowodany, trochę białka oraz ograniczoną ilość błonnika i tłuszczu.
- Bądź na miejscu zawodów trochę wcześniej.
Najpierw sprawdź trzykrotnie, o której zaczynają się zawody. Zaplanuj przybycie na zawody na długo przed startem, aby mieć czas na skorzystanie z łazienki i rozgrzanie się.
Po zawodach
- Nie zatrzymuj się od razu po skończeniu biegu.
Zdobądź medal i idź dalej przez co najmniej 10 minut, aby odeprzeć sztywność i stopniowo przywrócić tętno do stanu spoczynkowego. Pamiętaj, aby wykonać kilka odcinków regeneracyjnych postrace, aby rozciągnąć nogi, plecy i biodra.
- Uzupełnij spalone kalorie.
Aby szybko się zregenerować, zjedz jakąś przekąskę, najlepiej z kombinacją białka i węglowodanów, aby odbudować mięśnie i uzupełnić zapasy energii. Zjedz przekąskę w ciągu pół godziny od ukończenia wyścigu.
- Ogrzej się.
Jak najszybciej przebierz się w świeże, suche ubrania. Gdy przekroczysz linię mety, temperatura twojego ciała zacznie szybko spadać, a noszenie spoconych ubrań sprawi, że będzie ci zimno, a także naprężysz mięśnie, co może później prowadzić do większej bolesności.
- Rozruszaj się następnego dnia po zawodach.
Chociaż możesz czuć się obolały dzień po zawodach, ważne jest, aby rozruszać się następnego dnia, ponieważ zwiększy to krążenie w mięśniach i pomoże szybciej wrócić do zdrowia. Jeśli powolny trucht to za dużo, spróbuj aktywności bez wpływu, takiej jak pływanie lub jazda na rowerze.
Chciałbyś spróbować swoich sił w zawodach? Bieg zoo – dołącz do biegu.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.